Какво е Space Camp Turkey?

Space Camp Turkey e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 16 години.

Space Camp Turkey Филм

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 16 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. 

До 2020 година през програмата са преминали повече от 800 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост. 

Българските медии за Space Camp Turkey

Space Camp Turkey присъства във всички големи медии в България в репортажи и интервюта, свързани с представянето на български участници

NOVA

Темата на НОВА

Bulgaria On Air

Медал от НАСА за българка от ДобричБНТ

100% Будни  

BITelevision

Наш ученик с медал от лагер на НАСА

BTV

Новините

Bulgaria On Air

От Факултето до НАСА и назад. Историята на СимонаВъзпитаници на Space Camp в България

Възпитаници на Space Camp Turkey в България е общност, в която могат да участват всички възпитаници на Space Camp Turkey, преминали през космическия лагер от 2003 г. до сега, включително техни родители, учители, дарители и представители на партньорски организации, които са направили програмата Space Camp Turkey в България това, което е в момента:

Мечта, цел и реалност за стотици деца и младежи всяка година от цялата страна.

За да станете част от възпитаниците на Space Camp в България, ни пишете на spacecamp@cct.bg или посетете нашата фейсбук група Space Camp Turkey Alumni Bulgaria.

Център за творческо обучение учреди общността Възпитаници на Space Camp в България с цел подкрепа на настоящи и бъдещи възпитаници на програмата Space Camp Turkey и съдействие в разпространението на информация до по-широката общественост.

Партньори 2021

Център за творческо обучение всяка година работи с партньорски училища и организации от цялата страна. Ако Вие бихте искали да сте наш партньор през 2021 г., свържете се с нас на посочените контакти.

Училища "Бъдещи изследователи"

Партньорски училища

Възпитаници на Space Camp

Програма БЪДЕЩИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

STEAM образование и NASA във всяко училище в България

Space Camp Turkey предоставя възможност за дистанционно обучение по космически теми на училища от цяла България. STEAM програмата „Бъдещи изследователи“ се провежда целогодишно и включва Наука (Science), Технология (Technology), Инженерство (Engineering), Изкуство (Art) и Математика (Math).

За да станете училище, което провежда програмата “Бъдещи изследователи” е нужно да се свържете с нас! Темите са подходящи за деца от 9 до 16 г. като могат да участват училища и школи. По време на занятията се използва напълно безплатно пълен комплект NASA-изготвени учебни материали и видеа, а общуването е на живо с експерти от Space Camp Turkey .

Готовите проекти по различните теми се представят в седмицата на “Бъдещите изследователи” на Научния Панаир в Space Camp Turkey.

Ако искате Вашите ученици да сa част от програмата “Бъдещи изследователи”, се свържете с нас на spacecamp@cct.bg.

Форма за кандидатстване

Уважаеми участници,
Всеки ученик, който е между 9 и 16 години може да участва в програмата чрез конкурс. 

Темите за есе за конкурса Space Camp Turkey 2021 са:

1. Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?
2. Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?
3. Космически екип: хора и роботи – какво е бъдещето им в Космоса?

ВАЖНО: Максимална дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Могат да бъдат на български или английски, съответно – на кирилица или латиница.

Есета и видео есета, които не са по темите, се дисквалифицират автоматично.

Дарители на Space Camp Turkey

Инвестиция с феноменална добавена стойност към децата на България

Фондация “Лекови”

От 2015 г. Фондация “Лекови” предоставя всяка година средства за от една до три пълни стипендии на участници от цяла България.

silistra-gerb

Община Силистра

От 2018 г. Община Силистра и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от Силистра.

Община Гоце Делчев

От 2018 г. Община Гоце Делчев и Център за творчество обучение предоставят три пълни стипендии на три деца от гр. Гоце Делчев.

Община Първомай

От 2018 г. Община Първомай и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от гр. Първомай.

Община Добрич

През 2019 г. Община Добрич и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от гр. Добрич.

bansko_logo

Община Банско

През 2019 г. Община Банско и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от гр. Банско.

dimitrovgrad-logo210x240

Община Димитровград

През 2019 г. Община Димитровград предостави 50% стипендия на едно дете от гр. Димитровград.

Община Пловдив

От 2017 г. Община Пловдив и Център за творчество обучение предоставят всяка година две пълни стипендии на две деца от Пловдив.

Община Козлодуй

От 2018 г. Община Козлодуй и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от Козлодуй.

SMS logo-1

Sports Management Bulgaria Ltd

През 2018 г. Център на надеждата и Център за творчество обучение предоставят една пълна стипендия.

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД, гр. Козлодуй

От 2018 г. “АЕЦ Козлодуй” предоставият между шест и седем пълни стипендии на деца от гр. Козлодуй.

 

Община Казанлък

През 2019 г. Община Казанлък и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от гр. Казанлък.

Община Хасково

През 2019 г. Община Хасково и Център за творчество обучение предоставят три пълни стипендии на три деца от гр. Хасково.

Община Златоград

През 2020 г. Община Златоград и Център за творчество обучение предоставят две пълни стипендии на две деца от гр. Златоград.

За да станете част от дарителите на Space Camp, се свържете с нас на spacecamp@cct.bg

История на Space Camp в България

➤2003 г. Заминават първи стипендианти от България в Space Camp Turkey.
➤2003 г. – 2005 г. В три поредни години Space Camp Turkey предоставя стипендии за ученици от 49 ОУ “Бенито Хуарес” в София. Ръководител на групата е Иглика Ангелова, учител по английски език в училището по това време, впоследствие съучредител на Център за творческо обучение.
➤2006 г. Провеждат се първи официални разговори между Space Camp Turkey и Иглика Ангелова, обсъжда се възможността за създаване на организация, която обучава деца и младежи в България (Център за творческо обучение).
➤2007 г. Учредява се Център за творческо обучение.
➤пролетта на 2008 г. Обучители на Space Camp Turkey идват за пръв път в България, за да споделят ноу-хау и занятия с младия екип на Център за творческо обучение.
➤април 2008 г. Първата група от 15 български учители са изпратени в космическия лагер, за да бъдат обучени от Space Camp Turkey.
➤2006 г. – 2008 г. Програмата включва участници от други училища. Заедно с учредяването на Центъра за творческо обучение стартира официалното сътрудничество между Space Camp Turkey и Център за творческо обучение.
➤2009 г. – 2011 г. Организира се конкурс за стипендия, започва формирането на мрежа от партньорски училища в България.
➤2009 г. Стипендиите за Space Camp Turkey се предоставят на конкурсен принцип и включват повече училища. За пръв път са информирани всички 28 Регионални инспекторати по образованието в България за конкурса.
➤2010 г. – 2011 г. Първите две издания на конкурса за стипендианти в Space Camp Turkey. Заминават две групи участници, като е направено възможно участието в Space Camp със заплащане на такса.
➤2012 г. – 2015 г. Създаване на мрежа от партньорски училища, спонсори, учители-поддръжници.
➤2016 г. Стартира целогодишната научна програма за партньорски организации и училища Partner School Science Program (PSSP) и Future Explorers Program (FEP). Провеждат се поредица от презентации и срещи в училища в София, Пловдив, Варна, Силистра и Русе заедно с представители на Space Camp Turkey.
➤октомври 2016 г. Учредява се общността “Възпитаниците на Space Camp в България” и се организират редовни събития на общността.
➤май 2017 г. Възпитаник на Space Camp Turkey Сезен Ходжа става вторият български тренер в Space Camp Turkey, където обучава деца и младежи от цял свят. Благодарение на нейния пример Space Camp приема български кандидатури за тренери.
➤юни 2017 г. Община Пловдив и Център за творческо обучение провеждат паралелен конкурс за присъждане на две пълни стипендии, с които Oбщината и Центърът награждават две деца от град Пловдив. 
➤януари-април 2018 г. След поредица от официални срещи с кметове и представители на Oбщина Козлодуй, Силистра, Гоце Делчев и Първомай се учредяват още четири общински стипендии. Така през 2018 г. се провеждат общо пет паралелни конкурса и се присъждат единадесет пълни стипендии извън националния конкурс на програмата.  С дарение от шест пълни стипендии се включват също “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
➤април 2018 г. Координаторът на Space Camp за България д-р Гергана Райжекова представя лагера по време на събитието TEDxPlovdiv с TED talk на тема “Пътеводител към звездите”. TEDx презентацията вдъхновява писмо до омбудсмана на България Мая Манолова, написано от кандидат-участник в космическия лагер.

В отговор на писмото г-жа Манолова кани Георги Кацаров за детски омбудсман на територията на град Пловдив.
➤май 2018 г. Учредена е стипендия в сътрудничество със Sports Management Bulgaria Ltd със социалната мисия повече деца да стигнат до космическия лагер. Благодарение на социалната стипендия и участието на Симона Маркова в Space Camp Turkey президентът на Република България ген. Румен Радев кани нашия възпитаник на прием в Деня на Народните Будители. 
➤ноември 2018 г. Община Добрич се включва към общините в България, подкрепили със стипендии бъдещите лидери на България. През декември 2018 г. и януари 2019 г. същото правят Община Казанлък и Община Банско. През април 2019 г. към общините-партньори се включва и Община Хасково.
➤2019 г. Програмата Space Camp Turkey изживява своя върхова година изпълнена с няколко рекорди вкл. рекорден брой изпратени деца и младежи до Space Camp Turkey в една година – 104 на брой, рекорден брой общински стипендии от 11 общини-партньори и рекорден брой стипендии от дарители вкл. “АЕЦ Козлодуй ЕАД”. Възпитаникът на Space Camp Turkey Татяна Иванова обявява, че иска да е първата българка в Космоса.
➤6 януари 2020 г. Премиерата на документалния филм за космическия лагер и неговите възпитаници “Новите български космонавти” с режисьор Благой Цицелков е факт. Филмът, по идея на Център за творческо обучение, представя новата космическа младеж, която отново мечтае за космическа професия и желае България да се върне обратно в редиците на космическите нации.
➤8 април 2020 г. Възпитаниците на Space Camp Turkey Татяна Иванова от гр. Добрич и Георги Кацаров от гр. Пловдив изпращат отворено писмо до президента на РБългария ген. Румен Радев с искания за трети космонавт, както и страната ни да стане пълноправен член на Европейската Космическа Агенция (ESA). Писмото е подкрепено и споделено от първия български космонавт Георги Иванов в навечерието на празника на космонавтиката и авиацията, 12 април 2020 г.
➤През 2020 г. се включват още три общини партньори, които подкрепят своите деца. За съжаление поради пандемичната обстановка Space Camp Turkey отменят всички свои международни програми за 2020 г.

Често задавани въпроси

Всяка година Център за творческо обучение организира конкурс за есе и видео есе по спуснати теми и възнаграждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkey най-отличилите се деца и младежи въз основа на изпратените от тях есета.

NB: Участник, който вече е печелил пълна или частична стипендия, може да участва в конкурса, но не може да спечели отново стипендия. 

4-10 юли 2021

8-14 август 2021

15-21 август 2021

 

Предстои иноформация за 2021 г.

Таксата за 2020 г. беше 1250 долара. В нея бяха включени:

  • Обучение в международната програма Space Camp Turkey, настаняване в Space Camp Turkey и храна по време на престоя в базата;
  • Транспорт от София директно до Space Camp Turkey и обратно;  
  • Нощувка със закуска в хотел в Турция преди заминаване към България;
  • Придружаващ ръководител към групата от Център за творческо обучение;
  • Банкови такси към Space Camp Turkey;
  • Сертификат за преминаване на програмата Space Camp Turkey;
  • Допълнителна нощувка в София в нощта преди заминаването или в деня на пристигане на групата, ако е необходимо;
  • Пътуване обратно към България – неделя.

Участниците осигуряват сами:
– Храна извън осигурената по програмата;

Квотата за български отбори и участници е между 60 и 100 деца всяка година. За 2020 година квотата за български участници е увеличена на 120 деца и младежи от България.

Помещенията са с различна големина и брой участници. Леглата са двуетажни, като се обособява пространството между две двойни легла. Разпределението в спалните помещения се извършва от организаторите в Space Camp Turkey и участниците не могат да избират сами в коя стая да са.

Участниците имат осигурена храна по време на престоя си в Space Camp Turkey – закуска, обяд и вечеря, както и плодове. Също така имат закуска към нощувката, която е предвидена в Измир, след приключване на програмата в Space Camp и преди отпътуването към България.

До 100 лв. или около 300 турски лири – най-улесненият вариант е парите да са обменени и готови тук в България. Парите са им необходими за обяд и вечеря в събота след приключване на програмата, обяд по време на пътуването на връщане към България и ако решат да си купят нещо за България.

Всеки участник, преминал през програмата Space Camp Turkey от 2003 г. до сега може да стане част от общността „Възпитаници на Space Camp в България“ включително техни родители, учители, дарители и представители на партньорски организации. Всички участници автоматично получават покана за следващото събитие за общността след завръщането си от Space Camp Turkey.

Контакти

Център за творческо обучение

Център за творческо обучение е създадена с цел да направи качествена промяна в областта на образованието и обучението.

Copyright © 2020 - cct.bg all rights reserved.