179 деца от България станаха част от космическия лагер, като отличия грабнаха от СМГ, СУПНЕ “Фридрих Шилер”, гр. Русе, и ЧОУ “Света София”

Рекордните 179 български ученици, разпределени в пет групи, участваха през тази година в учебно-тренировъчния космически лагер Space Camp Turkey, който се организира по модел на Американската космическа агенция NASA. Заедно с тях част от програмата станаха и девет учители от София, Бургас, Плевен, Павликени и Белослав, съобщиха от Център за творческо обучение, координатор на програмата за цяла България.

По време на лагера българските участници успяха да извоюват множество отличия, сред които престижната награда Kaya Tuncer “Right Stuff”, спечелена от осмокласника Максим Стойчев, възпитаник на СУПНЕ “Фридрих Шилер”, гр. Русе. Медали за изключително представяне – Outstanding Camper, бяха присъдени на 15-годишните възпитанички на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” (СМГ) Александрия Чальовски и Йоана Старкова, както и на Ивайло Манолов, на 12 години, от ЧОУ “Света София”. Много отбори с български ученици на свой ред извоюваха отборни награди.

Следващото издание на конкурса се очаква да стартира през есента. Център за творческо обучение си партнира със Space Camp Turkey от 13 години и е осигурил участието на над 900 български ученици в младежката програма. Екипът на Центъра се надява да привлече повече общини в партньорската си програма, както и още спонсори, които да обезпечат участието на повече български ученици в космическия лагер. През 2022 г. са осигурени 53 стипендии за младежи.

Учебно-тренировъчния лагер Space Camp се провежда до турския град Измир в един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, но единственият действащ в Европа, Азия и Близкия изток. Целта му е да мотивира младежите да се стремят към кариера в науката и технологиите, и по конкретно в астронавтиката.

В космическия център се обучават ученици на възраст от 11 до 15 години, като те могат да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Използват се интерактивни симулации, чрез които участниците развиват умения си за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в среда, симулираща безтегловност, упражняват се в реплика на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.

Затвърждаване на една положителна тенденция

Това добро представяне не е изненада, а по-скоро затвърждаване на една положителна тенденция. През 2021 г. българските ученици бяха разделени в три групи, като и трите се прибраха от Измир с медалисти в редиците си.

В първата група с медал от Space Camp Turkey се завърна ученичката ПМГ “Васил Друмев”, гр. Велико Търново, Калина Досева, която спечели медала Right stuff за изключителни знания в областта на космическите науки. Отбори с българско участие пък спечелиха награди за дизайн на емблема на мисията, за дизайн на колония на Марс, както и за тематична викторина. Във втората и третата групи български ученици изпъкнаха постиженията на Радослав Дечев от ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна, и Самуил Колчев, възпитаник на Националната природоматематическа гимназия.