Космически лагер по модел на НАСА – децата са по-близо до света на Космоса. Всичко това на една ръка разстояние в съседна Турция в град Измир. Тази година Space Camp Turkey отново ще посрещне български ученици.

“През 2000 г. отворихме този лагер, така че вече имаме 23-годишна история. Над 300 хил. деца от 60 държави са минали през нашия лагер. Имаме различни видове симулатори, така че децата могат да усетят какво е да си в безтегловност. Имаме и международна космическа станция, която е свързана с центъра”, каза директорът на лагера Толга Йълдъръм в студиото на “България сутрин”.

“Това беше едно невероятно и уникално преживяване. Научих много нови неща чрез игри и презентации. Симулаторите ми бяха много интересни. Усетих как се чувства космонавтът, когато е горе в Космоса. Имахме и мисия до Луната, бяхме по отбори, всеки имаше негова роля. Аз спечелих медал за лидерски качества, работа с приятели и жажда за нови знания”, разказа Александрия Чальовски за преживяванията си в лагера.

Йълдъръм посочи, че Space Camp Turkey има отлични взаимоотношения с България и цяла мрежа от възпитаници.

“Искам да изтъкна Центъра за творческо образование. С него работим повече от 15 години и те подбират участниците. Българите държат рекорд по участие. Получили са над 30 награди през годините“, каза Йълдъръм в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос какви са най-важните умения, на които иска да научи участниците, директорът на лагера отговори, че не очаква децата да имат умения, преди да дойдат, но е важно да знаят малко английски език и да имат желание да се включат. Екипите са от различни националности. 

“Когато бях малка, много се интересувах от астрономия и астрофизика, благодарение на лагера ги преоткрих“, сподели още Александрия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: bgonair.bg