Вълнуваме се да съобщим, че Space Camp Turkiye ще отвори своите врати за български ученици отново през лятото на 2024 година. Директорът на космическия лагер, Толга Йълдъръм бе сред лекторите на националната конференция “Умения за иновации в образованието”, която се проведе на 24 и 25 ноември в София.

Дейностите по реновиране и подобрения в сградата напредват и ще гарантират безопасно и вълнуващо преживяване за участниците. Всеки успешно класиран участник в конкурса за 2023 г. запазва своето право на участие през 2024 г., включително при навършване на 16 години. А всеки ученик, награден с пълна или частична стипендия за блестящо представяне в конкурса, запазва своята стипендия за предстоящото издание.

Пред аудитория от над 400 директори и учители от цялата страна г-н Йълдъръм доказа твърдението, че “преподаването на STEM не е ядрена физика”. Той представи дейностите и мисията в лагера, зад структурирането на които са залегнали философиите на STEM матрицата, проектно базираното обучение и ученето чрез правене. 

Йълдъръм подчерта и уменията, които целенасочено се стремят да изграждат у всеки от младежите, които преминават през програмите – планиране и управление на времето, реакция при кризисни ситуация, изграждане на професионално поведение и екипна работа в мултикултурна среда.

“Когато дойдат в Space Camp, ние не ги учим. Учениците живеят в STEAM”, добави Йълдъръм.

Активностите в Space Camp Turkiye се основават на STEAM матрицата (наука, технология, инженерство, изкуство и математика). Това гарантира цялостно обучение, което включва не само фундаментални научни понятия, но и технологични умения, инженерни изисквания, изразителни изкуства и математическа логика. Дейностите са проектирани, като са взети предвид когнитивните умения и емоционалната зрялост на участниците, за да може всеки един да се възползва максимално от образователните възможности.

Александрия Чальовски, участник и медалист в Space Camp, сподели своя опит и преживявания в лагера, доказвайки, че Space Camp Turkiye не само предоставя образователни възможности, но и създава незабравими спомени. Присъстващите бяха завладени от страстта и ентусиазма на Александрия, която подчерта, че Space Camp Turkiye не е просто място за научни занимания и уроци. Това е място, където можеш да видиш своите мечти и цели в друг мащаб.


Благодарение на дългогодишното партньорство на Център за творческо обучение със Space Camp Turkiye, което започва през далечната 2007 година, над 1200 български ученици вече са участвали в лагера, а 34 от тях се завърнаха с индивидуални и отборни награди. С нетърпение очакваме лятото на 2024 г., когато отново ще се потопим в чудесата на космоса и изненадите, подготвени от Space Camp Turkiye. Следете сайта ни за актуална информация.