За всеобщо най-голямо съжаление Ви информираме, че на 27 май получихме писмо от организаторите на Space Camp Turkey 2023, с което те ни информират, че всички програми на Space Camp Turkey са прекратени. 

След поредицата земетресения в Турция и множеството жертви и пострадали на държавно ниво е взето решение да бъдат изследвани всички сгради и съоръжения в региона на град Измир. На такова изследване е бил подложен и сградния фонд на Space Camp Turkey. Заключението на експертната комисия е, че има потенциални рискове при следващи трусове в Измир.  

Ръководството на Space Camp Turkey, водено единствено и само от условието, че най-важна за тях е безопасността и грижата за здравето на участниците в програмата, е било изправено пред тежкия избор да отмени всички програми за 2023 година.

Обяснимо за всички е огромното разочарование, пред което сме изправени. В този момент ние мислим за всички Вас – участниците в конкурса, спечелилите стипендии ученици и техните родители, общини, организации и дарители, които подкрепихте конкурса и цялостната подготовка за участие в програмата. Благодарим на всички за желанието, доверието и положените усилия.

Искаме да Ви уверим от името на ръководството на Space Camp Turkey, че всеки класиран участник запазва своето място за участие в следващото издание на програмата, включително в случаите на надвишаване на възрастта от 15 години. Така ще имате възможност да се възползвате от това невероятно образователно изживяване в бъдеще.

Пред Център за творческо обучение остава предизвикателството да предложим в най-скоро време нови образователни програми, които да предизвикат интереса на учениците, желанието им  да изявяват и развиват своите умения, знания и  да откриват нови възможности.  Обсъждаме и възможността за съвместна програма с участието на експерти от Space Camp Turkey,  която да се проведе в България още тази есен. Ние вярваме, че ръководството на Space Camp Turkey ще намери правилното решение за бъдещата си дейност и скоро ще възобновим своето 15-годишно сътрудничество. 

За всички нас случилото се е урок, че няма нищо по-силно от природата, която трябва да се учим да познаваме, опазваме и ценим.  Също така важни са и нашите взаимоотношения, общите ни цели и желание да предадем най-доброто от себе си на нашите деца, младите хора и образователната и научна общност в България!