Преди 4 години едно момиче с големи мечти влезе в Space Camp Turkey и в сърцата на екипа на Център за творческо обучение. Днес Татяна Иванова продължава да следва своята космическа мечта и вече учи „Космическо инженерство“ със специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University в САЩ. Татяна вдъхнови The Journey media, които разказаха историята ѝ в документален филм. Разговаряме с автора му Петър Петров. 

Здравейте! Представете себе си и проекта Тhe Journey media с няколко думи.

Здравейте, казвам се Петър Петров и съм журналист.  На 26 години съм и в момента живея в гр. Варна. Създател съм на онлайн медията The Journey media, в която разказвам истории на хора и организации с постижения от различни области на живота.

The Journey media се роди от курсов проект във великотърновския университет, където следвах Журналистика 2016 – 2020 г. Имах задача да направя Content Analysis на българските медии в отразяването на постиженията на българите, както в България, така и по света. 

След дълго време в четене, проучване, търсене и анализиране на информация. Установих, че има силна нужда от истинско и автентично медийно отразяване на хора с истински истории. За мен работата е кауза и вярвам, че трудът ми ще вдъхнови много хора да открият своя път чрез примера на тези, които вече са го направили.

От колко време се занимавате с документалистика?

С документалистика се занимавам по-сериозно от близо 3 години. Имам няколко проекта за българи със забележителни постижения: Димо Бенев, Антоанета Цочева, Теодор Цветков и Татяна Иванова. Един от проектите е за моята баба. Той ми е много ценен. Всъщност идеята и видеото се осъществиха по време на курс към ,,National Geographic“. Пиша, разказвам и снимам за хора и от други държави. 

Защо избрахте да разкажете историята на Татяна Иванова?

За Татяна Иванова разбрах буквално 2-3 седмици преди да замине за Америка, докато течеше кампанията ѝ по набирането на средства за обучението ѝ в Америка. Вдъхнови ме желанието ѝ да се превърне в ,,първата българка космонавт“, казах си, това е невероятно. Тя отдава живота си и всичко, което прави за своята най-голяма мечта. Хора като нея се броят на пръсти, реших, че искам науча повече за нея и да създам филм, с който да проследя пътя ѝ.

С какво Ви впечатли?

Това, което най-много ме завладя в нея е смелостта ѝ да се отдаде на своята визия и мечта. С нея си говорихме, че всъщност не крайната дестинация е най-важна, а по-скоро пътя и самия процес. Това не всеки го осъзнава. Особено на възрастта, на която Татяна вече го е разбрала. Това е другото нещо, с което тя ме впечатли много.

А кое е нещото, с което Ви изненада?

Не подозирах, че може да пее толкова добре.

При създаването на филма се запознахте с космическия лагер Space Camp Turkey. Каква са впечатленията Ви за лагера и за ролята му в историята на Татяна?

Ако трябва да съм честен, ми се разказва, както за Space Camp Turkey, така и за вашата организация, защото помагате на деца да следват мечтите си. Това е велико! 

Лагерът изглежда утвърден и разработен с отлични условия. Определено заема главна роля в историята на Татяна, защото то ѝ помага да погледне навътре към себе си и да осъзнае, че Космонавтиката е нейния път.

Какво според Вас е значението на възможността български ученици да посещават космическия лагер за децата и образованието в България?

Подобни лагери и възможности служат като пътепоказатели за учениците. Особено за наука като космонавтиката, която не е много развита в България. Лагерът също има силата да социализира и интегрира децата. Ако ние не създадем условия за децата ни, никой друг няма да го направи вместо нас и това е истината. Радвам се, че има центрове и организации като вашата, която не просто функционира, а наистина служи на обществото и помага на децата да сбъдват мечтите си.

Дарителите и спонсорите също са много важна част от преодоляването на финансовите затруднения, с които учениците и техните семейства се сблъскват. Светът ни е пълен с добри хора и когато те се обединят, се случват чудеса. 

Какво ще пожелаете на младежите, които предстои да посетят Space Camp Turkey това лято?

Бих им казал да се подготвят за космически приключения. И нека се насладят на всичко, което ще срещнат. Ще им пожелая търпение, защото то е най-важно в реализирането на нашите цели и мечти.