Космическия лагер Space Camp Turkiye предлага на младежите шанс да погледнат към Космоса, да се докоснат до съвременните технологии и да разгърнат своя потенциал и вродено любопитство. Изборът на участници в такъв престижен лагер е не лека задача, която изисква опит, знания и усет към бъдещите таланти в областта на науките. Заради това за поредна година се доверихме на едни от най-доказаните членове на космическото ни жури. Те са впечатляващата група от професионалисти, които са не само водещи експерти в своите области, но и страстни наставници, готови да предадат своя опит и знания на младежите.

Членовете на журито в конкурса за участие в Space Camp Turkiye 2024 година са забележителни личности, чиито богат опит и разнообразна експертиза гарантират висококачествената оценка на всеки кандидат. С удоволствие те ще прочетат и изгледат 135-те получени творби и са готови да открият нови звезди за научната общност.

Очаквайте първото класиране в средата на месец април на сайта spacecamp.cct.bg.

Д-р инж. Ивайла Сопотенска

Д-р инж. Ивайла Сопотенска е технолог на храните. Завършила е Унивеситета по хранителни технологии – Пловдив. През декември 2021 г. придобива докторска степен от същия университет. В момента работи като лабораторен техник в отдел „Изследване и развитие на голяма мултинационална компания“ (Аурубис България) и се занимава с микроскопски изследвания (и не само). От 2014 г. започва да се занимава с комуникация на науката, а между 2018 и 2021 г. това става и нейна професия като научен журналист (в сайта НаукаOFFNews). Трикратен финалист е на конкурса за популярна наука FameLab – през 2014, 2016 и 2021 г., когато печели трето място. Ежегоден лектор е на Софийския фестивал на науката. Ежегоден ментор е в детския конкурс за популярна наука SchoolLab във Франция от първото му издание през 2017 г. Хобитата ѝ са народни танци, плуване, футбол и аматьорски театър.

Татяна Иванова

Татяна Иванова е родена на 12.12.2002 г. в град Добрич. Завършила е ЧПГТП “Райко Цончев” с профил “Информационни технологии и математика”, а в момента е студентка по “Космическо инженерство” в Embry-Riddle Aeronautical University. Преминала е през двата учебно-тренировъчни лагера по модел на NASA в света – Space Camp Turkey в Измир, Турция и Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ. Работи по магистърската програма на Project PoSSUM. Извънкласно се занимава с творческо писане, има издадена стихосбирка “Ще те докосна ли?”, свири на барабани и е лицензиран водолаз. Поема по този път, защото мечтае някой ден да стане първата жена космонавт на България.

Петър Теодосиев

Петър Теодосиев е един от създателите на проекта БГ Наука и в момента изцяло той движи най-голямата платформа за комуникация на науката в България. Награден от БАН за популяризатор на науката в категория онлайн медии. Петър е избран в класацията на Форбс „30 под 30″, както и в „40 до 40″ млади лидери на Дарик.

Д-р Петър Ефтимов

Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006 г. в ЛТУ в гр. София. Веднага след това започва работа в клиника „Анимо”, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника, където работи до 2011 г. Специализира спешна медицина и реанимация, през 2010 посещава курс по репродуктивна медицина в централата на Minitub, гр. Мюнхен. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност Молекулярна биология към СУ „Св. Климент Охридски”. През 2017 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология в катедрата по Биохимия на Биологическия факултет към Софийския университет, а от юни 2018 г. работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет. Печели националния финал на конкурса FameLab и представлява България на международния научен фестивал в Челтнъм, Великобритания през 2016 г. За себе си казва, че обича да гледа към света от най-малкото до най-голямото и да разказва истории, в които всеки да може да се намери и разпознае.

Доротея Николова

Има повече от 15 години опит в областта на най-бързооборотната стока – информацията. Обича да пише, да си играе с думите и нюансите им и да разказва истории. Доротея има диплома по счетоводство, маркетинг, дигитален маркетинг, няколко специализации, майсторски класове и редица награди за писане, както и понякога „нездрав“ интерес към точните науки, Балканите, пътуванията, фотографията и проверяването на факти. Съосновател на стартъп в сферата на зелените технологии и с опит в PR, copywriting, brand storytelling, изграждане на идентичност, комуникационни и дигитални стратегии.

Alumni на Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. Част от маркетинг екипа на германския „зелен” стартъп е.Ray Europe по проекти към Европейската космическа агенция (ESA). Финалист на Power Up България’2018 и част от инициативата Pioneer into practice на Cleantech/Climate KIC.

Вероника Колева

Вероника Колева е завършила специалност „Химия”, направление „Физикохимия” и магистратура по “Функционални материали” в СУ „Св. Климент Охридски”. Научният ѝ интерес е насочен към материалите за съхранение на водород и тяхното приложение в практиката. Тя е финалист в конкурса FameLab през 2017 г., където представя темата „Суперсилите на геконите”. Занимава се с химични демонстрации като част от „Корпус за бързо гърмене” – група от млади учени, които представят химията по завладяващ начин и всяка година участват в Софийския фестивал на науката и имат редица изяви в училища в София и страната. Ръководила е занятия във фондацията „Университет за деца”, в „Национален дворец на децата” и е подготвяла летни работилници по природни науки за Американския колеж в София.

Вероника завършва магистратура Вероника Колева е сред българските учени по време на Science Camp Bulgaria 2019 г. В свободното си време се занимава с наблюдаване и определяне на птици. Обича да чете научна фантастика и да бъде сред природата.

Гергана Златанова

Гергана Златанова е съосновател на Инвестор.БГ АД и негов финансов директор и прокурист до 2013 г. Има магистърска степен от Технически Университет, София. Участва в подготовката на първото за България първично публично предлагане (IPO) на Инвестор.бг АД, носи отговорност за представянето му като публично дружество, счетоводен контрол и финансово отчитане пред управляващи, инвеститори и държавни контролни органи. Участва във вземането на стратегически и инвестиционни решения. Участва и в създаването на нови сайтове и start-up проекти – от оценка на бизнес идеята до изграждане и управление на бизнес модела.

Завършва в Leadership Academy, Сан Диего, САЩ. Целият си професионален опит пренася във фондация Лекови. Активно подкрепя не само проекта Space Camp Turkey почти 10 години, но и редица проекти, свързани с предприемачески и новаторски инициативи чрез практическа помощ, консултиране и анализи.

Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов е съосновател на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). В последните години той активно работи за развитието на образователната роботика и ролята ѝ в индустрията.


Тази изключителна група професионалисти влага своите знания и страст в избора на новите космически таланти. Техните истории и постижения са живо доказателство за вълнуващите възможности, които науката и технологиите предлагат, и за силата на човешкия дух да преследва звездите.