Интервю с Диляна Георгиева, програмен мениджър на Space Camp в Център за творческо обучение, за DEV.BG.

Здравей, Диляна. Разкажи ни какво е Space Camp и защо е важен за децата в България?

Защото това е най-доброто място, където деца могат да се докоснат до космоса! Space Camp в Турция е един от двата учебно-тренировъчни центъра в света за ученици. Той е посветен на космическите науки и изследвания и е създаден по модел на NASA, и повече от 20 години посреща хиляди деца и младежи, включително и от България.

Космическият лагер мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, участниците развиват своите умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Този опит им дава шанс да се развият в областта на науката и инженерството, което е от съществено значение за бъдещата технологична и научна изява на децата в България.

Колко са тези места по света?

Посещението на лагера е ексклузивен шанс, защото в света има само два такива, създадени по модел на НАСА – в Алабама, САЩ, и в Турция. Ние имаме огромния късмет един от тях да е в такава близост до нас и да можем да предложим на българските деца образователно преживяване, което не може да се сравни с никоя друга възможност в страната.

Лагерът в Измир привлича участници не само от Турция и България, но и от много други държави от региона. Децата се опознават помежду си и добиват представа за спецификите на работа в мултинационален и мултикултурен екип.

Разкажи повече за дейностите в лагера.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Участниците преминават през тренажорите и симулаторите в лагера, както и участват в космическа мисия.

По време на симулацията на космическа мисия всеки участник получава специално назначение, напр. командир на совалката Discovery, директор “Полети”, бордови инженер и т.н. Всеки член на екипа е неразделна част от цялостния успех на мисията. Ако член на екипа пренебрегне ключово задължение или задача, това може да има неблагоприятен ефект върху резултата от полета. Участниците се научават как ефективно да общуват помежду си, да решават проблеми заедно и да работят като екип, за да гарантират цялостния успех на мисията.

Какви са тези симулатори?

Съоръженията в лагера позволяват на децата да преживеят непознати усещания и да се поставят на мястото на истински бъдещи космонавти. Най-атрактивните сред тях отговарят на въпроса какво е усещането в Космоса. “1/6 гравитационен стол” симулира лунната гравитация, като за още по-пълно потапяне, преживяването е съчетано и с 3D виртуална реалност. А Zero-G Wall е предизвикателство за движение в безтегловност.

Участниците могат да изпробват и тренажор, който се използва на Международната космическа станция за трениране на мускулатурата и запазване на мускулния тонус при нулева гравитация.

Вече познаваме Татяна Иванова. Тя беше лектор на организираната от нас конференция All in One през 2023. Но как тази програма може да вдъхнови бъдещи инженери да останат в България, например?

Татяна е безспорно сред най-успешните ни примери, за които Space Camp предначерта пътя към “космическа” кариера, който те избраха да следват. Освен Татяна, която много обичаме, бих добавила и името на Самуил Николов – също наш стипендиант, който мечтае за това да изстреля ракета от България. Те вече са студенти в Аеронавигационен университет „Ембри-Ридъл“ (ERAU) в Дейтона Бийч, САЩ. Ние сме изключително горди, че сме успели да изиграем такава значима роля в пътя им, да наблюдаваме успехите им, както и да ги подкрепяме.

Всъщност по-голямата част от децата, които преминават през програмата, остават в България. Те най-често се насочват към технически и инженерни специалности, където успяват да използват всички умения и знания, придобити в лагера. От една страна им показваме едно по-практическо измерение на науката, което те могат да видят, да пипнат, да разберат по-добре и почти неизбежно след това да задълбочат своя интерес.

И не само това. Вече стана въпрос за интернационалната среда. STEM обучението в лагера силно набляга на екипността, разпределението на ролите и задачите. Децата повишават своите умения за управление на времето и справяне с кризисни ситуации. Всички тези умения, сигурна съм, са част от професионалното ежедневие на Вас и всички Ваши читатели.

Има ли квота за Space Camp? Каза ни в началото, че има деца от целия свят, защото са само два подобни центъра.

Да, има квота за участие. Всяка година е различна, като за тази (2024 г.) тя е 200 деца от България. Участието в лагера преминава през конкурс за писмена или видео творба по една от три предварително зададени теми. Творбите се подават чрез онлайн формуляр до 10 март, а творческите теми са:

  1. Представи си, че си креативен директор в рекламна агенция “Космически туризъм”. Създай рекламна брошура / видео за пътешествие до космическа дестинация. Не пропускай да включиш програмата, както и някои съвети за подготовка на туристите.
  2. Представи си, че си ученик в първото училище в Космоса. Как изглежда то? Кои са любимите ти предмети и защо?
  3. Коя е следващата стъпка в използването на изкуствен интелект за изследване на Космоса?

Творбите се оценяват от авторитетно жури, състоящо се от учени, учители, журналисти. Всички те са професионалисти с доказан дългогодишен опит. С конкурса целим да добием представа за мотивацията и интереса на учениците по поставените теми. Оценяваме не само демонстрирането на знания, част от училищната подготовка на децата, но и допълнителното проучване, което са направили по темата, излагането на лична позиция, използването на нестандартна гледна точка или подход.

Как българските ученици финансират участието си?

Таксата за участие в едноседмичния лагер е 1375 долара. Знаейки, че тази сума е непосилна за част от семействата, всяка година осигуряваме стипендии – пълни и частични – за най-добре представилите се в конкурса участници. Финансирането за тях се осигурява от Център за творческо обучение и с подкрепата на нашите спонсори и общини-партньори. Със съвместни усилия даваме даваме шанс на младежи, чиито семейства нямат възможност да покрият таксата, да участват.

Татяна и Самуил също са сред нашите стипендианти. Истината е, че за всички хора от Центъра за творческо обучение Space Camp е кауза, с нея ние вдъхновяваме всяка година стотици българчета да мечтаят, да учат повече, да подобрят английския си, да заслужат участието си. И когато те се върнат от Space Camp техните родители виждат едни променени деца, които много често именно по време на лагера избират своя професионален път.

Космонавт е сред най-честите отговори на въпроса “Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?” Ако искате да подкрепите усилията ни да сбъдваме тази мечта за повече деца, попитайте ни как да станете спонсор или партньор на spacecamp@cct.bg.

Източник: DEV.BG