Как мога да участвам?

Темите за участие в конкурса за 2024 година са:

1. Представи си, че си креативен директор в рекламна агенция “Космически туризъм”. Създай рекламна брошура / видео за пътешествие до космическа дестинация. Не пропускай да включиш програмата, както и някои съвети за подготовка на туристите.

2. Представи си, че си ученик в първото училище в Космоса. Как изглежда то? Кои са любимите ти предмети и защо?

3. Коя е следващата стъпка в използването на изкуствен интелект за изследване на Космоса?

* Всеки ученик, който е между 11 и 15 години може да участва в програмата чрез конкурс. 

ВАЖНО: Максимална дължина на писмените творби е 500 думи, а на видео кандидатурите – 5 минути. Могат да бъдат на български или английски, съответно – на кирилица или латиница. Творби, които не са по темите, се дисквалифицират автоматично.

Конкурсът приключи на 10 март 2024 г. Резултатите ще бъдат обявени в средата на месец април 2024 г.

Всяка година Център за творческо обучение организира национален конкурс за писмени и видео творби по предварително зададени теми и възнаграждава най-добре представилите се деца и младежи с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkiye. Стипендиите са от по 100%, 50% и 25%.

Право на участие в конкурса имат всички ученици на възраст между 11 и 15 години. Препоръчително за пълноценното им участие и изживяване по време на лагера е да имат добро ниво на владеене на английски език. 

Кандидатурите се подават чрез онлайн формуляр. Повече за темите, изискванията и критериите за оценяване научете тук

Получените кандидатури се оценяват по предварително зададени критерии от авторитетно жури, съставено от уважавани учени, астрофизици, лингвисти, писатели, представители на бизнеса, професори, академици, дарители, възпитаници и медалисти на Space Camp Turkey, Space Camp тренери и представители на Център за творческо обучение.

Класирането на участниците се осъществява в два етапа. 

В първия етап се публикува списъкът на всички деца и младежи, които на база на представянето си в конкурса могат да се включат в една от групите и да посетят космическият лагер в Измир, Турция. 

Във втория етап на класирането се обявява списъкът на децата и младежите, които получават пълни или частични стипендии на база представянето в есето, получени препоръки от ръководители и телефонни / онлайн интервюта.

За да поемат към своето едноседмично космическо пътешествие, класираните за участие в първи и втори етап деца, които искат да участват в лагера, попълват: Заявление за участие и предоставят две препоръки от учител (по избор) и учител по английски език. Подробна информация как да се подготвите за пътуването и какви документи ще ви бъдат необходими, ще намерите тук.

След края на програмата участниците стават част от Алумни клуба на Space Camp Turkiye в България, в рамките на който имат възможност да участват в мероприятия, да се запознаят с участници от предходни години, както и да обменят знания, опит и идеи помежду си.