Как мога да участвам?

Темите за участие в конкурса за 2024 година са:

1. Представи си, че си креативен директор в рекламна агенция “Космически туризъм”. Създай рекламна брошура / видео за пътешествие до космическа дестинация. Не пропускай да включиш програмата, както и някои съвети за подготовка на туристите.

2. Представи си, че си ученик в първото училище в Космоса. Как изглежда то? Кои са любимите ти предмети и защо?

3. Коя е следващата стъпка в използването на изкуствен интелект за изследване на Космоса?

* Всеки ученик, който е между 11 и 15 години може да участва в програмата чрез конкурс. 

ВАЖНО: Максимална дължина на писмените творби е 500 думи, а на видео кандидатурите – 5 минути. Могат да бъдат на български или английски, съответно – на кирилица или латиница. Творби, които не са по темите, се дисквалифицират автоматично.

Творбите се подават до 10 март 2024 г. 

Всяка година Център за творческо обучение организира национален конкурс за писмени и видео творби по предварително зададени теми и възнаграждава най-добре представилите се деца и младежи с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkiye. Стипендиите са от по 100%, 50% и 25%.

Право на участие в конкурса имат всички ученици на възраст между 11 и 15 години. Препоръчително за пълноценното им участие и изживяване по време на лагера е да имат добро ниво на владеене на английски език. 

Кандидатурите се подават чрез онлайн формуляр. Повече за темите, изискванията и критериите за оценяване научете тук

Получените кандидатури се оценяват по предварително зададени критерии от авторитетно жури, съставено от уважавани учени, астрофизици, лингвисти, писатели, представители на бизнеса, професори, академици, дарители, възпитаници и медалисти на Space Camp Turkey, Space Camp тренери и представители на Център за творческо обучение.

Класирането на участниците се осъществява в два етапа. 

В първия етап се публикува списъкът на всички деца и младежи, които на база на представянето си в конкурса могат да се включат в една от групите и да посетят космическият лагер в Измир, Турция. 

Във втория етап на класирането се обявява списъкът на децата и младежите, които получават пълни или частични стипендии на база представянето в есето, получени препоръки от ръководители и телефонни / онлайн интервюта.

За да поемат към своето едноседмично космическо пътешествие, класираните за участие в първи и втори етап деца, които искат да участват в лагера, попълват: Заявление за участие и предоставят две препоръки от учител (по избор) и учител по английски език. Подробна информация как да се подготвите за пътуването и какви документи ще ви бъдат необходими, ще намерите тук.

След края на програмата участниците стават част от Алумни клуба на Space Camp Turkiye в България, в рамките на който имат възможност да участват в мероприятия, да се запознаят с участници от предходни години, както и да обменят знания, опит и идеи помежду си.