Често задавани въпроси

Ден 1
Пътуване от България до Измир, Турция. Спирките се съобщават предварително – обикновено тръгваме от София, спираме на Ихтиман, Димитровград и на границата с Турция, от където се включват деца.
Пристигане и настаняване в Space Camp.
Разпределяне на децата по отбори и запознанство със съотборниците, които са от различни страни.
Вечеря и вечерни занимания

Ден 2 – Ден 6
Събуждане и време за подготовка за деня.
Закуска и занятия по програма в лагера: космически уроци, лабораторни наблюдения, симулатори, отборни игри и подготовка за мисия.
Обяд и следобедни занимания по програма в лагера.
Следобедна закуска и игри на открито в комплекса на лагера – футбол, волейбол, баскетбол, отборни игри и още занимания по програма в лагера
Вечеря и вечерни занимания – научни филми, подготовка за вечер на талантите и барбекю вечер
Време за подготовка за сън.

Ден 7
Подготока за деня и закуска.
Приключване на програмата и награждаване.
Обяд в Space Camp Turkiye и напускане на учебно-тренировъчната база.
Отпътуване към границата (6 часа) и настаняване в хотел за преспиване.
Настаняване в хотела с вечеря на блок маса.
Кратка разходка и сън.

Ден 8
Закуска в хотела и отпътуване обратно към България.
След граница се спира на уговорени предварително спирки.
След обяд/привечер – пристигане в София.

Таксата за участие в Space Camp Turkiye 2024 e 1375 долара.*

В нея са включени:

 • Обучение в международната програма Space Camp Turkiye, настаняване в Space Camp Turkiye и храна по време на престоя в базата;
 • Транспорт от София директно до Space Camp Turkiye и обратно;  
 • Нощувка със закуска в хотел в Турция преди заминаване към България;
 • Придружаващ ръководител към групата от Център за творческо обучение;
 • Банкови такси към Space Camp Turkiye;
 • Сертификат за преминаване на програмата Space Camp Turkiye;
 • Застраховка за пътуване в чужбина, покриваща спешни случаи. 
 • Медицински персонал на разположение в лагера.

Участниците осигуряват сами:

 • Храна извън осигурената по програмата;
 • Допълнителна застраховка за пътуването в чужбина.

*За учениците, записани за участие през 2023 г., които не успяха да посетят лагера поради непредвидени обстоятелства, важат таксите и условията от миналата година, за които са уведомени по имейл. При нужда, можете да се свържете с нас на spacecamp@cct.bg.

За 2024 година квотата за български участници е 200 деца и младежи от България на възраст между 11 и 15 години.

Да, тъй като общуването и обученията в самия лагер се провеждат на английски език. Добре е да владеете езика на средно ниво (запас от около 2000 думи е достатъчен), за да си комуникирате свободно с останалите участници в лагера и да разбирате занятията.

Термините по време на програмата се обясняват по повече от един начин, за да може всеки участник да ги разбира и да напредва в обучението.

Препоръчваме на кандидати, които не са сигурни в знанията си по английски език, да четат статии, книги и да гледат предавания и филми на английски език или да говорят с приятели или учители, за да подобрят нивото на езика си.

Да, NASA тренажорите за астронавти имат ограничение до 95 кг.
Не се изисква специална физическа подготовка за ползване на тренажорите и симулаторите.

Всяка година Център за творческо обучение организира конкурс за творби по предварително зададени теми и възнаграждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkiye най-отличилите се деца и младежи въз основа на изпратените от тях творби.

Творбите се проверяват и оценяват по общи критерии от нашето жури, което се състои от учени, писатели, журналисти и хора от бизнеса. (https://spacecamp.cct.bg/participate/).

След обявяване на резултатите в общо класиране се провеждат телефонни интервюта с най-отличилите се деца и се разпределят стипендиите, съгласно резултатите.

ВАЖНО: Участник, който вече е печелил пълна или частична стипендия, може да участва в конкурса, но не може да спечели отново стипендия. С това правило даваме възможност на повече деца да имат достъп до стипендия.

Център за творческо обучение предоставя пълни и частични стипендии за  най-добрите есета и видео есета в конкурса за Space Camp като една пълна стипендия покрива изцяло таксата за участие и е в размер на 1375 долара. Освен за пълна стипендия, участниците могат да спечелят и частична стипендия от 50% или 25%, които съответно се приспадат от пълната такса за участие.

Всяка година се сформират между 3 и 5 групи, които посещават лагера в периода юни – август за 8 дни всяка.

За 2024 година датите за участие са:

 • 30 юни – 7 юли 2024 г. (седмица посветена на програма  Училища партньори в науката  (Partner School Science Program, накратко PSSP)
 • 14 – 21 юли 2024 г. 
 • 28 юли – 4 август 2024 г. 
 • 18 – 25 август 2024 г. (Седмица, посветена на програмата “Бъдещи Изследователи” (Future Explorers Program, накратко FEP)

Темите в конкурса за 2024 г. са:

1. Представи си, че си креативен директор в рекламна агенция “Космически туризъм”. Създай рекламна брошура / видео за пътешествие до космическа дестинация. Не пропускай да включиш програмата, както и някои съвети за подготовка на туристите.
2. Представи си, че си ученик в първото училище в Космоса. Как изглежда то? Кои са любимите ти предмети и защо?
3. Коя е следващата стъпка в използването на изкуствен интелект за изследване на Космоса?

Ако към момента на кандидатстване в конкурса, не сте навършили 16 години, тогава може да участвате.

Ако към момента на заминаване на групата (юни, юли, август 2024), ще сте навършили 11 години, тогава може да участвате.

Всеки участник сам избира в какъв формат да представи творбата си – писмена или видео форма. По долу ще намерите общи правила, както и специфични изисквания към писмените и видео форматите по отделно. 

Общи правила:
– Творбите трябва да са по една от посочените за годината теми (линк);
– Ако темата е различна от зададените три, творбата се дисквалифицира;
– Творбите се подават се чрез специален формуляр, който трябва да съдържа информация както за участника, така и за родител или училище, за да можем да дадем обратна връзка. (линк);
– Формуляри, които дават информация само за участника, не се приемат;
– Творби, които съдържат над 30% цитати от статии в интернет или от други източници, губят правото си да се състезават в конкурса за стипендия;
Всеки участник има право да кандидатства веднъж с една творба по една от трите теми. При кандидатстване с една и съща творба от няколко кандидати, всички те губят правото си на стипендия;

– При съмнение за плагиатство или неясно авторство, Център за творческо обучение си запазва правото да интервюира по телефона кандидатите и въз основа на интервюто да отнеме дадена стипендия и да намали точките на кандидата;

 

Специфично за писмените формати:
– творбите трябва да са вместени в максимално 500 думи;
– допустимо е използването на интернет или други източници за събиране на факти, дати и примери;
– не се толерира копирането на цели пасажи от интернет и чужди разработки без посочване на източника;
– могат да бъдат написани както на български, така и на английски език.

 

Специфично за видео формата:
– предават се във формата на видео запис, който е качен в youtube, vbox7,  google drive или друг портал за споделяне, в който запис кандидатът представя своята теза (гледна точка) по една от трите теми;
– Записът трябва да е с дължина до 5 минути;
– Видео творбите могат да включват различни демонстрации, нагледни експерименти, компютърна анимация и творчески идеи за онагледяване на дадените примери;
– могат да бъдат заснети както на български, така и на английски език.

Творбите в конкурса се оценяват по следните критерии

 • Трябва да съответства и да е в пряка връзка с избраната тема;
 • Изложението трябва да е последователно и смислово свързано;
 • Трябва да са спазени лексикалната,  граматичната, правописната/правоговорна и пунктуационната норма на езика (български или английски), да е демонстрирана стилистична и/или правоговорна култура;
 • Трябва да демонстрира научно познание по избраната тема и да включва позоваване на научни теории и използване на научни термини;
 • Търси се умение за интерпретация на различни аспекти на представения проблем – в това число и поставянето му в актуален контекст;
 • Творбата трябва да показва самостоятелност и оригиналност. Не се толерира копирането и преписването от външни източници;
 • Поощрява се изразяването на лична позиция по темата/проблема, познаването на родни и световни учени и експерти в областта, както и креативността и демонстрирането на личния интерес към темата.

Авторитетно жури проверява и оценява творбите.
Обявява се класиране, което обявява всички ученици, които могат да заминат за лагера през съответната година.
Всички участници, които са класирани и искат да участват попълват формуляр за записване в програмата.

След обявяване на класирането, кандидатите получават формуляр за записване по имейл от spacecamp@cct.bg за изискваните документи и препоръки от учител във втори кръг на конкурса.  Имейлът посочва и крайния срок за изпращане на документите.

Кандидатите съответно трябва да предоставят:
– две препоръки от учител (по избор) и учител по английски език. Препоръките да са до 200 думи.

Препоръките следва да дават информация относно навиците на кандидата, поведение в час, любознателност и степен на увереност у самия преподавател и най-важното, че кандидатът ще представи България, своето училище и себе си подобаващо на международния космически лагер в Измир. За изпращане на препоръките кандидатите получават линк към регистрационна форма на посочените от тях имейл адреси. 

Оценяването на есетата и видео есетата се изпълнява от специално подбрано жури, което се състои от уважавани учени, астрофизици, лингвисти, писатели, представители на бизнеса, професори, академици, дарители, възпитаници и медалисти на Space Camp Turkey, Space Camp тренери и представители от Център за творческо обучение. 

Оценяващото жури се обявява всяка година на фейсбук страницата на Център за творческо обучение и след затваряне на регистрационната форма разполага с месец, за да оцени всички кандидатури.

Всяко есе или видео есе се оценява съответно от двама представители на комисията, като подбора на двойките оценители се извършва от Център за творческо обучение.

Журито не получава информация относно разпределението на есетата и резултатите на останалите оценители, за да се избегне евентуално съгласуване на получените резултати.

При големи разлики в точките при оценяването между двамата представители на журито експерт от Центъра има задачата да изясни случая и да финализира точките на кандидата, като се допуска интервю по телефона. 

Резултатите се обявяват в два етапа:

Етап 1 – така нареченото “първо класиране” 
Това е предварителна класация, в която в низходящ ред се подреждат всички оценени кандидати, които ще могат да вземат участие в лагера. Първото (предварително) класиране се обявява в медийните канали на Център за творческо обучение:

Етап 2 – класиране за стипендии от Център за творческо обучение,общински и дарителски стипендии. Във този етап се обявяват кандидатите, които ще получат стипендия – цялостна или частична за участие в космическия лагер в Измир.

След разглеждането и оценката на всички писмени и видео есета и обявяването на първото класиране се отделят кандидатите с най-високи резултати. Разглеждат се предоставените снимки от бележници, както и препоръки от учители и се прежда интервю по телефона или онлайн, което определя присъждането на стипендия. 

Интервютата при нужда може да включват директор на училището на кандидата, негов или нейн учител, изпратил своя препоръка за конкурса, родител, както и самия участник. 

Център за творческо обучение си запазва правото при неучастие на даден стипендиант (участник спечелил стипендия) да пренасочи неговата или нейната стипендия към следващ по точки кандидат-резерва.

Център за творческо обучение работи активно с общини, училища и бизнеси, които ежегодно даряват средства за класирани участници, които искат да заминат в  Space Camp.

Участниците са оценени от същата комисия жури и се обявяват в общото класиране, но за разпределение на стипендии от общини, училища, дарителски организации към Центъра за творческо обучение резултатите им се съгласуват със съответната община или дарителска организация.

Център за творческо обучение си запазва правото при неучастие на даден стипендиант (участник спечелил стипендия) да пренасочи неговата или нейната стипендия към следващ по точки кандидат-резерва.

Всяка година много деца не успяват да спечелят стипендия, но техният пример е доказателство за максимата, че “когато има желание, има и начин”. 

Първият партньор в събирането на средства е общината във Вашия град, към която може да отправите официално запитване или да напишете молба за спонсориране на Вас, талантливия участник. След това участникът може да потърси помощ от своето училище, както и от местния бизнес, организации и фондации.

Това, което Център за творческо обучение може да направи, за да подкрепи класираните участници без разпределени в етапите стипендии, е при заявка, да издаде сертификат, че са класирани в конкурса за съответната година, както и да упомене необходимата сума за заминаване. Заявката се подава към на spacecamp@cct.bg 

В нашата практика има стотици примери на деца и младежи, които, взимайки мечтата си насериозно, събират цялата сума без помощта на родителите си и които след това виждаме в Space Camp Turkiye на симулаторите за астронавти. Дерзайте!

Участниците пътуват с един или двама представители от Център за творческо обучение, както и с преподаватели от партньорски училища. Пътува се с автобус, който тръгва от стадион “Васил Левски”, София, като по пътя към границата се спира на предварително уговоевни места по маршрута (около Ихтиман, Пловдив, Димитровград), където също могат да се качат участници. 

От София се тръгва се в 05:00 ч. и се пристига около 19:00 ч. в Измир. 

Връщането е на два етапа, като се спира за нощувка в събота вечер в хотел в Чанаккале, със включена вечеря и закуска. В неделя се потегля около 8 сутринта и сме обратно в София около 16:00 часа, като отново се спира на предварително уговорени спирки по маршрута за удобство на участниците.

Фирма-превозвач: Мариета ЕТ с офис в гр. Кърджали. Мариета ЕТ правят курсове до Измир всяка седмица, Център за творческо обучение работи с тях от 12 години.

Който желае, може да пътува и със самолет, като се запазва и заплаща отделно трансфер от и до летището в Измир.

 • Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на пътуване;
 • Нотариално заверена декларация от родителите за напускане на страната  на детето с придружител или без – оригинал и копие;
 • Задължително е да предоставите медицинска бележка от лекаря за липса на контакт със заразно болен.

Всички членове на персонала на Space Camp Turkiye са преминали цялостно обучение и са запознати с превантивните мерки, които трябва да бъдат предприети във връзка с COVID-19, от медицинските лица и служителите по здравословни и безопасни условия на труд.

Работните помещения се проветряват редовно, което осигурява ежедневна естествена вентилация.

Хигиенни и дезинфекциращи материали са осигурени на входовете за посетители и персонал.

Преди началота на програмата всички участници ке бъдат инструктирани за предприетите противоепидемичните мерки, както и за общите правила, които трябва да следват. Информацията ще бъде разпространявана и по време на лагера чрез информационните табла.

Всички инструкции за почистване бяха подновени като част от предприетите противоепидемични мерки. Дезинфекцията се извършва от специализиран екип веднъж седмично, като се използва технологията Nano-silver в цялата сграда, както и с помощта на ULV генератор за студен аерозол.

Антибактериален течен сапун се използва в тоалетните и баните. Сешоарите за ръце, използвани в допълнение към хартиените кърпи за еднократна употреба, са изключени.

Дезинфектанти за ръце на алкохолна основа са разположени в общите части. Носенето на маска е задължително за всички консултанти. Създадени са зони за събиране на „Хигиенни отпадъци“, които не изискват физически контакт с ръка, за отпадъци от маски и ръкавици.

Участници, които са били заразени в последните 7 дни преди старта на програмата, няма да бъдат допуснати на територията на лагера и не могат да участват в програмата.

За измерване на телесната температура на участниците по време на регистрацията за програмата се използват безконтактни цифрови термометри. Антигенен и/или PCR тест ще бъде осигурен срещу заплащане, ако участникът има клинични оплаквания и/или температурата му е над 37,8º C при влизане в лагера, както и при поискване от лекаря на лагера.

В случай на участник, който има повишена телесна температура (над 37,8° C) и/или при наличие на респираторен дистрес и симптоми на кашлица, участникът ще бъде изолиран като предпазна мярка и докладван на лекаря на лагера.

На участниците ще бъде напомняно да мият ръцете си често и да не споделят храната, напитките и личните си вещи.

Поддръжката, почистването и смяната на филтрите на централните отоплително-охладителни системи, работещи за осигуряване на циркулация на свеж въздух, се извършват в съответствие с изискванията.

Въздухообменът се осигурява на всеки 7,5 минути чрез използване на устройства за оползотворяване на топлина с капацитет 2000 m3/час в спалните помещения, които са климатизирани с VRV климатични системи.

Space Camp Turkiye не допуска самостоятелно приемане на лекарства. Ако детето приема медикаменти, те се предоставят на медицинските лица в базата заедно с график и условия на прием като задължително се представя рецепта от лекаря и дози, съобразени с продължителността на престоя в Space Camp Turkiye.

Помещенията са с различна големина и брой участници. Леглата са двуетажни, като се обособява пространството между две двойни легла. Разпределението в спалните помещения се извършва от организаторите в Space Camp Turkiye и участниците не могат да избират сами в коя стая да са.

Участниците имат осигурена храна по време на престоя си в Space Camp Turkiye – закуска, обяд и вечеря, както и плодове. Също така имат закуска към нощувката, която е предвидена в Измир, след приключване на програмата в Space Camp и преди отпътуването към България.

Разгледайте лагера в Галерията: https://spacecamp.cct.bg/galleryfull/ 

Да, до 100 лв. или около 1000 турски лири. Препоръчваме парите да са обменени предварително, преди заминаването от България. Парите са необходими по време на пътуването, защото спираме за почивка, храна и напитки. Както и ако решите да си купите нещо за България по пътя на връщане.

Всеки участник, преминал през програмата Space Camp Turkiye от 2003 г. до сега, може да стане част от общността „Възпитаници на Space Camp в България”, включително техни родители, учители, дарители и представители на партньорски организации. Всички участници автоматично получават покана да се присъединят към общността в социалните мрежи след завръщането си от Space Camp Turkiye.