История на Space Camp в България

2003 гЗаминават първи стипендианти от България в Space Camp Turkey.
2003 г. – 2005 г. В три поредни години Space Camp Turkey предоставя стипендии за ученици от 49 ОУ “Бенито Хуарес” в София. Ръководител на групата е Иглика Ангелова, учител по английски език в училището по това време, впоследствие съучредител на Център за творческо обучение.
2006 гПровеждат се първи официални разговори между Space Camp Turkey и Иглика Ангелова, обсъжда се възможността за създаване на организация, която обучава деца и младежи в България (Център за творческо обучение).
2007 гУчредява се Център за творческо обучение.
➤ пролетта на 2008 г. Обучители на Space Camp Turkey идват за пръв път в България, за да споделят ноу-хау и занятия с младия екип на Център за творческо обучение.
➤ април 2008 г. Първата група от 15 български учители са изпратени в космическия лагер, за да бъдат обучени от Space Camp Turkey.
2006 г. – 2008 г. Програмата включва участници от други училища. Заедно с учредяването на Центъра за творческо обучение стартира официалното сътрудничество между Space Camp Turkey и Център за творческо обучение.
2009 г. – 2011 г. Организира се конкурс за стипендия, започва формирането на мрежа от партньорски училища в България.
2009 г. Стипендиите за Space Camp Turkey се предоставят на конкурсен принцип и включват повече училища. За пръв път са информирани всички 28 Регионални инспекторати по образованието в България за конкурса.
2010 г. – 2011 г. Първите две издания на конкурса за стипендианти в Space Camp Turkey. Заминават две групи участници, като е направено възможно участието в Space Camp със заплащане на такса.
2012 г. – 2015 г. Създаване на мрежа от партньорски училища, спонсори, учители-поддръжници.
2016 г. Стартира целогодишната научна програма за партньорски организации и училища Partner School Science Program (PSSP) и Future Explorers Program (FEP). Провеждат се поредица от презентации и срещи в училища в София, Пловдив, Варна, Силистра и Русе заедно с представители на Space Camp Turkey.
октомври 2016 г. Учредява се общността “Възпитаниците на Space Camp в България” и се организират редовни събития на общността.
май 2017 г. Възпитаник на Space Camp Turkey Сезен Ходжа става вторият български тренер в Space Camp Turkey, където обучава деца и младежи от цял свят. Благодарение на нейния пример Space Camp приема български кандидатури за тренери.
юни 2017 г. Община Пловдив и Център за творческо обучение провеждат паралелен конкурс за присъждане на две пълни стипендии, с които Oбщината и Центърът награждават две деца от град Пловдив. 
януари-април 2018 г. След поредица от официални срещи с кметове и представители на Oбщина Козлодуй, Силистра, Гоце Делчев и Първомай се учредяват още четири общински стипендии. Така през 2018 г. се провеждат общо пет паралелни конкурса и се присъждат единадесет пълни стипендии извън националния конкурс на програмата.  С дарение от шест пълни стипендии се включват също “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
април 2018 г. Координаторът на Space Camp за България д-р Гергана Райжекова представя лагера по време на събитието TEDxPlovdiv с TED talk на тема “Пътеводител към звездите”. TEDx презентацията вдъхновява писмо до омбудсмана на България Мая Манолова, написано от кандидат-участник в космическия лагер. В отговор на писмото г-жа Манолова кани Георги Кацаров за детски омбудсман на територията на град Пловдив.
май 2018 г. Учредена е стипендия в сътрудничество със Sports Management Bulgaria Ltd със социалната мисия повече деца да стигнат до космическия лагер. Благодарение на социалната стипендия и участието на Симона Маркова в Space Camp Turkey президентът на Република България ген. Румен Радев кани нашия възпитаник на прием в Деня на Народните Будители. 
ноември 2018 г. Община Добрич се включва към общините в България, подкрепили със стипендии бъдещите лидери на България. През декември 2018 г. и януари 2019 г. същото правят Община Казанлък и Община Банско. През април 2019 г. към общините-партньори се включва и Община Хасково.
2019 г. Програмата Space Camp Turkey изживява своя върхова година изпълнена с няколко рекорди вкл. рекорден брой изпратени деца и младежи до Space Camp Turkey в една година – 104 на брой, рекорден брой общински стипендии от 11 общини-партньори и рекорден брой стипендии от дарители вкл. “АЕЦ Козлодуй ЕАД”. Възпитаникът на Space Camp Turkey Татяна Иванова обявява, че иска да е първата българка в Космоса.
6 януари 2020 г. Премиерата на документалния филм за космическия лагер и неговите възпитаници “Новите български космонавти” с режисьор Благой Цицелков е факт. Филмът, по идея на Център за творческо обучение, представя новата космическа младеж, която отново мечтае за космическа професия и желае България да се върне обратно в редиците на космическите нации.
8 април 2020 г. Възпитаниците на Space Camp Turkey Татяна Иванова от гр. Добрич и Георги Кацаров от гр. Пловдив изпращат отворено писмо до президента на РБългария ген. Румен Радев с искания за трети космонавт, както и страната ни да стане пълноправен член на Европейската Космическа Агенция (ESA). Писмото е подкрепено и споделено от първия български космонавт Георги Иванов в навечерието на празника на космонавтиката и авиацията, 12 април 2020 г.
През 2020 г. се включват още три общини партньори, които подкрепят своите деца. За съжаление поради пандемичната обстановка Space Camp Turkey отменят всички свои международни програми за 2020 г.
През 2021 г. се възобновява изпращането на групи в лагера каро се допускат всички участници класирали се и записали се в лагера през 2020 година. 
През 2022 г. програмата поставя нови рекорди – за първи път са сформирани 5 пълни групи със общо 179 участници от цялата страната. Те успяват да извоюват множество отборни отличия, както и индивидуални медали, сред които престижната награда Kaya Tuncer “Right Stuff” за изявен интерес в областта на науката и космонавтиката, спечелена от осмокласника Максим Стойчев, възпитаник на СУПНЕ “Фридрих Шилер”, гр. Русе. Медали за изключително представяне и лидерски качества ( Outstanding Camper) са присъдени на 15-годишните възпитанички на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” (СМГ) Александрия Чальовски и Йоана Старкова, както и на Ивайло Манолов, на 12 години, от ЧОУ “Света София”.