Конкурсът за участие в тазгодишното издание на Space Camp Turkiye започва. Кандидатите имат възможност да спечелят стипендия за едноседмичния космически лагер в гр. Измир, участвайки с творба по една от трите теми:

  1. Представи си, че си креативен директор в рекламна агенция “Космически туризъм”. Създай рекламна брошура / видео за пътешествие до космическа дестинация. Не пропускай да включиш програмата, както и някои съвети за подготовка на туристите.
  2. Представи си, че си ученик в първото училище в Космоса. Как изглежда то? Кои са любимите ти предмети и защо?
  3. Коя е следващата стъпка в използването на изкуствен интелект за изследване на Космоса?

Учениците могат да изберат с коя от трите теми да участват. Имат свобода и в избора на формат, в който да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.  Срокът за участие в конкурса е 10 март 2024 г. Кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр

Творбите ще бъдат оценени от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както и възпитаници и медалисти на програмата. С всички изисквания към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

Space Camp Turkiye e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

След отмяната на лагера през миналата година поради непредвидени обстоятелства, над 130 от участниците, класирани в конкурса през 2023 г., вече потвърдиха своето участие за 2024 г. Те ще споделят преживяването заедно с новите кандидати, които предстои да подадат своите творби в конкурса.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Участниците обличат скафандри, докосват се до реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка.

Запознайте с подробната информация за възможностите за участие в програмата, правилата на конкурса и критериите за оценяване на сайта spacecamp.cct.bg.

Пожелаваме успех и вдъхновение на всички участници!