16-годишният Тодор разказва за своите преживявания в учебно-тренировъчния лагер Space Camp в гр. Измир, Турция. Тодор е ученик в ППМГ “Добри Чинтулов” – Сливен и спечели стипендия за участие в лагера през 2021 година.

Какво те мотивира да участваш в Space Camp?

Винаги Космосът е представлявал интерес за мен. От малък чета книги и статии. Често гледам филми на космическа тематика, които ме зареждат с една положителна енергия. 

Вечерта, когато разбрах за лагера, бях на село и наблюдавах прекрасното звездно небе. Няма да забравя никога – беше пълнолуние. Пожелах си желание, някой ден да се доближа с няколко крачки към звездите, с няколко стъпки към необятното. И неочаквано телефонът ми звънна. Беше учителката ми по физика и астрономия – госпожа Марияна Аврамова, от която всъщност разбрах за конкурса. 

Винаги ще ѝ бъда много благодарен, защото именно тя е човекът, който ме мотивира да участвам в тази невероятно вълнуваща космическа програма, човекът, който винаги ме подкрепя във всяко едно мое космическо начинание.

Какви бяха интересите ти тогава?

Интересите ми бяха разнообразни. Най-вълнуващите за мен въпроси бяха дали сме сами в необятната  Вселена и дали е възможно някой ден да заселим един по-различен за нас свят. На първия въпрос, естествено, не можах да си отговоря, защото никой не знае и никой не може да твърди дали извънземни цивилизации съществуват или не, тъй като просто липсват доказателства. Въпреки това аз вярвам, основавайки се на теорията за паралелните Вселени или за това, че не е възможно в едно безкрайно пространство ние да сме единствените. 

На втория обаче донякъде стигнах до отговора си. Имахме възможността да изградим колония на онази червена планета, на която липсват кислород и вода, температурите са крайно ниски, а радиацията е факт. Построихме болница, база за нови космически изследвания, гаражи за марсоходи, оранжерия, жилищни сгради и др. Беше едно невероятно космическо приключение!

Какво беше за теб преживяването в Space Camp и в каква насока те промени?

Изживяването ми в Space Camp Turkey беше най-хубавото усещане в целия ми живот. Там научих много. Разбрах и най-важното – всяко нещо може да стане реалност, стига да го пожелаем истински. В лагера изградихме много нови приятелства. Той ме накара да продължавам да гледам към звездите и да давам всичко възможно с цел да допринеса за развитието на науката и новите технологии. Сега аз съм горд притежател на сертификат, високо ценен в голям брой учебни заведения в Европа и целия свят.

С какво се занимаваш сега?

С поезия, като сред колекцията ми са и две стихотворения, посветени на Космоса – “Space Camp Turkey” и “Писма от Космоса”. 

Също така редовно участвам в космически конкурси. Наскоро получих награда лично от първия български космонавт, ген. Георги Иванов, в XXIV Национален конкурс “Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, който се организира от фондация ЕВРИКА.

Взех участие и в конкурс на тема “Космосът и аз”, който беше организиран от Института за космически изследвания и технологии.

Пожелай нещо на бъдещите участници в програмата:

Скъпи участници и бъдещи изследователи, Space Camp Turkey е един от най-добрите учебно-тренировъчни центрове в света, изграден по модел на NASA. Вярвам, че тези от вас, които ще имат възможност да се докоснат до него, ще останат повече от впечатлени. Пожелавам на всички да бъдете любопитни, старателни и целеустремени! Мечтайте и задавайте въпроси! Когато бях малък имах космическа мечта. Сега тя вече е реалност. Пожелавам ви най-вече здраве и успех. И нека с лекота да сбъднете това, което най-много искате и това, което е важно и истински ценно за вас!

Участието в Space Camp е дало своето отражение не само върху научните, но и творческите таланти на Тодор. Представяме ви двете стихотворения, вдъхновени от преживяването. 

Space Camp Turkey

Есе – чудни думи небесни,
Space camp, за тебе пеем звучни песни!
Защо ли, защо тебе избрахме,
та се със знания безкрайни събрахме!
Задачите ние решихме и приятелства нови градихме!
Първоначално се притеснихме,
а после бързо се сприятелихме.
От София през Пловдив до Измир изминахме дълъг път,
във лагера ни отвориха очите към светът.
От тази велика и незабравима сцена,
ние се доближихме към необятната Вселена!
Още през февруари,
голяма мисъл ни удари,
разбрахме, че ще има надпревара голяма
и тогава решихме да участваме във чудна програма.
След нея не бяхме никак отегчени,
а много, много вдъхновени!
Получихме прекрасни знания,
прославихме България!
Научихме много неща – за Земята, за Марс, за Юпитер, за Сатурн, за Млечния път, за Андромеда,
разбрахме какъв е пътят към славната победа! 

Тодор Марлов

Писма от Космоса 

Таен Космос безграничен,
Вселена тъмна, необятна,
Млечен път небесен и митичен
ме притегля към звездица златна!

И в пространството огромно,
бляска ярка светлина,
астрономът неуморно
търси своята звезда!

Марс, червената планета,
грее ярко през нощта
и красивата комета,
опиянени сме ѝ от мощта.

И Богинята Венера,
там във небесата,
всички на терена
гледат чудесата.

Юпитер гиганта
и Сатурн, дето пръстени плете,
като песен чудна и изпята,
танцува звездното небе!

И най-красивата планета,
ей я нашата Земя
и великата ракета,
ще ми се да полетя!

Луната бяла там светлее,
с чудни кратери и планини,
всеки да я стигне най  копнее,
всеки стихове реди!

И едно космическо писмо,
днеска аз чета,
гледам птичето перо,
искам да летя!

Към своя край е моето приключение,
залязва чудната Луна,
но в сърцето ми е вдъхновение,
ясно Слънце днес изгря!

И Космоса, и Земята,
обичам аз да изучавам,
това ми е мечтата,
аз ги обожавам!

Тодор Марлов