Щастливи сме да обявим стипендиантите в конкурса за участие в космическия лагер Space Camp Turkey 2023!

През тази година българското участие в програмата продължава да подобрява рекорди. Вдъхновени от получените 422 кандидатури, положихме усилия да подкрепим 65 деца с пълни или частични стипендии.

Това нямаше да бъде възможно без подкрепата на нашите партньори Lekovi Foundation, Фондация “Лъчезар Цоцорков”, Econt, BIT Mate, общините Русе, Силистра и Козлодуй. Както и без доброто сътрудничество с родителите в името на децата. Благодарим ви!

Пълния списък на стипендиантите и класираните участници ще намерите ТУК.

Поздравяваме всички участници за блестящото представяне, демонстрираните знания и богато въображение! Темите в конкурса бяха:

  1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години.  Какво е менюто днес и защо?
  2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
  3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Space Camp Turkey e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция. Център за творческо обучение е ексклузивен партньор на програмата за България вече 16 години.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална, и психическа.