Запознайте се с 12-членното жури на Space Camp Turkey 2023. С радост отбелязваме, че темите в тазгодишния конкурс, който приключи на 5 февруари, са били вдъхновяващи и разпалващи въображението на децата, а броят получени кандидатури е рекорден за историята на конкурса в България – цели 422.

Членовете на журито са забележителни личности с богат опит и разнообразна експертиза. Те с удоволствие се впуснаха в начинанието да прочетат и изгледат творбите на кандидатите и да дадат своята оценка.

Очаквайте първото класиране в началото на месец март на сайта spacecamp.cct.bg.

Д-р инж. Ивайла Сопотенска

Д-р инж. Ивайла Сопотенска е технолог на храните. Завършила е Унивеситета по хранителни технологии – Пловдив. През декември 2021 г. придобива докторска степен от същия университет. В момента работи като лабораторен техник в отдел „Изследване и развитие на голяма мултинационална компания“ (Аурубис България) и се занимава с микроскопски изследвания (и не само). От 2014 г. започва да се занимава с комуникация на науката, а между 2018 и 2021 г. това става и нейна професия като научен журналист (в сайта НаукаOFFNews). Трикратен финалист е на конкурса за популярна наука FameLab – през 2014, 2016 и 2021 г., когато печели трето място. Ежегоден лектор е на Софийския фестивал на науката. Ежегоден ментор е в детския конкурс за популярна наука SchoolLab във Франция от първото му издание през 2017 г. Хобитата ѝ са народни танци, плуване, футбол и аматьорски театър.

Татяна Иванова

Татяна Иванова е родена на 12.12.2002 г. в град Добрич. Завършила е ЧПГТП “Райко Цончев” с профил “Информационни технологии и математика”, а в момента е студентка по “Космическо инженерство” в Embry-Riddle Aeronautical University. Преминала е през двата учебно-тренировъчни лагера по модел на NASA в света – Space Camp Turkey в Измир, Турция и Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ. Работи по магистърската програма на Project PoSSUM. Извънкласно се занимава с творческо писане, има издадена стихосбирка “Ще те докосна ли?”, свири на барабани и е лицензиран водолаз. Поема по този път, защото мечтае някой ден да стане първата жена космонавт на България.

Петър Теодосиев

Петър Теодосиев е един от създателите на проекта БГ Наука и в момента изцяло той движи най-голямата платформа за комуникация на науката в България. Награден от БАН за популяризатор на науката в категория онлайн медии. Петър е избран в класацията на Форбс „30 под 30″, както и в „40 до 40″ млади лидери на Дарик.

Сезен Ходжа

Сезен е бивш възпитаник, а след това и тренер в Space Camp Turkey. Благодарение на това тя споделя, че имала възможност да общува с любознателни деца и младежи, интересуващи се от наука и космос. Завършила е Американския университет в Благоевград с две специалности – Бизнес администрация и Английска литература. След това продължава образованието си в EAE Business School Barcelona, където следва магистратура в управление на проекти. В момента работи като проектен мениджър към Fusion for Energy – европейска организация, допринасяща за ITER. Проектът ITER обединява държави от целия свят и е най-мащабният и амбициозен научен експеримент за получаване на евтина и чиста енергия чрез процес на термоядрен синтез (fusion). “Чувствам се вдъхновена, че имам шанса да допринеса за една по-чиста и по-добра планета за следващите поколения”, споделя още Сезен.

Д-р Петър Ефтимов

Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006 г. в ЛТУ в гр. София. Веднага след това започва работа в клиника „Анимо”, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника, където работи до 2011 г. Специализира спешна медицина и реанимация, през 2010 посещава курс по репродуктивна медицина в централата на Minitub, гр. Мюнхен. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност Молекулярна биология към СУ „Св. Климент Охридски”. През 2017 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология в катедрата по Биохимия на Биологическия факултет към Софийския университет, а от юни 2018 г. работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет. Печели националния финал на конкурса FameLab и представлява България на международния научен фестивал в Челтнъм, Великобритания през 2016 г. За себе си казва, че обича да гледа към света от най-малкото до най-голямото и да разказва истории, в които всеки да може да се намери и разпознае.

Доротея Николова

Има повече от 15 години опит в областта на най-бързооборотната стока – информацията. Обича да пише, да си играе с думите и нюансите им и да разказва истории. Доротея има диплома по счетоводство, маркетинг, дигитален маркетинг, няколко специализации, майсторски класове и редица награди за писане, както и понякога „нездрав“ интерес към точните науки, Балканите, пътуванията, фотографията и проверяването на факти. Съосновател на стартъп в сферата на зелените технологии и с опит в PR, copywriting, brand storytelling, изграждане на идентичност, комуникационни и дигитални стратегии.

Alumni на Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. Част от маркетинг екипа на германския „зелен” стартъп е.Ray Europe по проекти към Европейската космическа агенция (ESA). Финалист на Power Up България’2018 и част от инициативата Pioneer into practice на Cleantech/Climate KIC.

Вероника Колева

Вероника Колева е завършила специалност „Химия”, направление „Физикохимия” и магистратура по “Функционални материали” в СУ „Св. Климент Охридски”. Научният ѝ интерес е насочен към материалите за съхранение на водород и тяхното приложение в практиката. Тя е финалист в конкурса FameLab през 2017 г., където представя темата „Суперсилите на геконите”. Занимава се с химични демонстрации като част от „Корпус за бързо гърмене” – група от млади учени, които представят химията по завладяващ начин и всяка година участват в Софийския фестивал на науката и имат редица изяви в училища в София и страната. Ръководила е занятия във фондацията „Университет за деца”, в „Национален дворец на децата” и е подготвяла летни работилници по природни науки за Американския колеж в София.

Вероника завършва магистратура Вероника Колева е сред българските учени по време на Science Camp Bulgaria 2019 г. В свободното си време се занимава с наблюдаване и определяне на птици. Обича да чете научна фантастика и да бъде сред природата.

Гергана Златанова

Гергана Златанова е съосновател на Инвестор.БГ АД и негов финансов директор и прокурист до 2013 г. Има магистърска степен от Технически Университет, София. Участва в подготовката на първото за България първично публично предлагане (IPO) на Инвестор.бг АД, носи отговорност за представянето му като публично дружество, счетоводен контрол и финансово отчитане пред управляващи, инвеститори и държавни контролни органи. Участва във вземането на стратегически и инвестиционни решения. Участва и в създаването на нови сайтове и start-up проекти – от оценка на бизнес идеята до изграждане и управление на бизнес модела.

Завършва в Leadership Academy, Сан Диего, САЩ. Целият си професионален опит пренася във фондация Лекови. Активно подкрепя не само проекта Space Camp Turkey почти 10 години, но и редица проекти, свързани с предприемачески и новаторски инициативи чрез практическа помощ, консултиране и анализи.

Симеон Тенев

Симеон е роден и израснал в София. Завършил е Журналистика с профил Култура. Когато не е в ролята си на посланик на Център за творческо обучение и на ученето чрез игра, се занимава с планинско бягане и лентова фотография. Описва себе си като запален планинар, почитател на приключенията, с едно Ком-Емине зад гърба си. Вярва, че ученето се случва лесно и естествено чрез преживяванията и личния опит, каквато възможност дава Space Camp Turkey на децата.

Надежда Цекулова

Надежда Цекулова е журналист на свободна практика и активист в сферата на правата на човека. Завършила е журналистика в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и дълги години работи като журналист с фокус в сферата на здравеопазването. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма “Хоризонт” на Българското национално радио, а по-късно застъпническата ѝ дейност я отвежда до позицията директор програма “Кампании и комуникации” в Българския хелзинкски комитет.

През 2020 г., при избухването на пандемията от COVID-19 създава сайта covidresource-bg.org, поддържан изцяло от доброволчески екип от лекари и професионални преводачи. В първите месеци на пандемията сайтът е най-богатия източник на научна, проверена информация относно вируса SARS-CoV-2 и насоките за превенция и лечение на причиняваното от него заболяване COVID-19.

Мирослава Димитрова

Мирослава Димитрова е биолог по образование и говорител на науката по призвание. Още като студент става финалист на конкурса за комуникация на науката FameLab и трупа опит като лектор по научнопопулярни събития като Софийски фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Това я отвежда и до Science Camp 2020 – младежки лагер по STEM, организиран от Център за творческо обучение, а след година влиза ролята на координатор на програмата Space Camp Turkey за България. През тази година пък е част от звездното жури на програмата. Два успешни Space Camp сезона по-късно Мира вече е поела по нов път като учител по природни науки в малко частно училище в родната Варна. Затова и тази година пък е част от звездното жури на програмата.

Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов е съосновател на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). В последните години той активно работи за развитието на образователната роботика и ролята ѝ в индустрията.